A 10 legjobb C-vitamin forrás

A

C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, amit az immunrendszerünk a védekezéshez használ.

Nagy jelentősége van például a vas felszívódásában, amely a vérképzés során játszik fontos szerepet a testünkben.

Emellett a C-vitamin egyben egy hisztamin ellenes anyag is, tehát allergia esetén is előnyünkre válik.

A dohányzás jelentősen fogyasztja a C-vitamint, így a dohányosoknak sokkal több C-vitaminra lehet szükségük a nemdohányzókhoz képest.
Mivel a C-vitamin a hő hatására gyorsan megsemmisül ezért akkor is kialakulhat C-vitamin hiány ha például éveken keresztül valaki nem eszik nyers zöldséget és gyümölcsöt.

A C-vitamin számos részből áll tartalmaz P-vitamint, J-faktort, rezet (enzim formájában) és K-vitamint.

A mesterséges C-vitamin készítmények csak a C-vitaminnak a külső részét tartalmazzák, azaz az Aszkorbinsavat. Ennek annyi a szerepe a C-vitaminban, hogy védi a vitamin belső részét. A túl sok aszkorbinsav, tehát a túlzott mennyiségű aszkorbinsav bevitele oda is vezethet, hogy hiány alakul ki a szervezetben a C-vitaminból és megjelennek a C-vitamin hiány tünetei, például a fáradékonyság, érproblémák, izületi problémák, vagy az ínybetegségek.

Az tehát, hogy Nagy dózisban érdemes szedni az aszkorbinsavat, a c-vitamin kapszulákat és egyéb szereket, tehát átverés. Hiszen gyakorlati haszna nincs, sőt, hiányállapotot idézhet elő a szervezetben.

A legjobb tehát, ha a C-vitamint természetes forrásból visszük be szervezetünkbe. 

C-vitaminban leggazdagabb növények:

  1. Az egyik leggazdagabb C-vitamin tartalmú növény a természetben, mely emberi fogyasztásra is alkalmas az a Kakadu szilva, melynek 100 grammjában 5300 mg C-vitamin van. Ez a gyümölcs Ausztráliában terem, hazánkban sajnos nem nagyon lehet beszerezni.
  2. A második legtöbb C-vitamint tartalmazó növény, a homoktövis. Célszerű vízzel felönteni, lehet hozzáadni magas antioxidáns tartalmú gyümölcsleveket, vagy mézet, mert alapjában meglehetősen savanyú bogyó.
  3. A harmadik legtöbb C-vitamint tartalmazó növény a Camu-Camu, mely kapszulák és por formájában vásárolható meg. Ez a bogyó az Amazonas vidékéről származik. 100 grammjában kb 2800 mg C-vitamin van jelen. (Ez kb 60szor több, mint ami a narancsban van.)
  4. A következő az acerola melynek 100 grammjában kb 1600 mg C-vitamin található. Ezt a trópusokon termesztik, valójában egy citrusféle, formája miatt viszont cseresznyeféleként tartják számon.
  5. Egres, vagy köszméte: ennek 100 grammjában kb 400 mg C-vitamin fordul elő. Nálunk nyersen fogyasztjuk de az indiai változatából kapható kivonat kapszula formájában is. Indiai változatának a neve: amla.
  6. Csipkebogyó, gyógynövény és bioboltokban lehet a legegyszerűbben beszerezni. 100g-ban 400 mg C-vitamin található. Áztasd be vízbe, desztillált vízbe, hagyd állni 8 órán át és idd meg a levet.
  7. Ribizli 100 grammjában kb 200 mg C-vitamin található. Nyersen is lehet enni és turmixokba, joghurtba is bele lehet keverni.
  8. Guáva gyümölcs, lédús, édes és enyhén savanykás az íze.
  9. A kilencedik helyen a paprikafélék állnak, amikből Szent-Györgyi profeszsor is előállította a C-vitamint. A legmagasabb C-vitamin tartalmú paprika a chili, ami mivel erős, nem tudunk belőle sokat fogyasztani egyszerre. A nem csípős paprikákban, 100 g-ban nagyjából 100 mg C-vitamin van.
  10. Fekete-bordás kel, 100 g-ban kb 100 mg C-vitamin található. A bordás kel nagyon jól felahsználható salátaként.


+1 Citrusfélék, narancs, grapefruit. Bizony, meglepőnek tűnhet, de ezek a C-vitamin tartalmukról híres gyümölcsök pusztán a 11. helyen állnak a listán. A narancsban és a grapefruitban 50 mg C-vitamin van 100 grammban.