Duguláselhárítás házilag – a dugulás és az ezermesterség

Az ezermester háziasszonyok és háziurak országa vagyunk. Mifelénk sokak genetikájában vagy családi örökségben kapottan ott a magam megcsinálom életvitel vezérfonala. És a duguláselhárítás sem kivétel ez alól. Ám sohasem árt a segítség a szakembertől, ezúttal a Világi Duguláselhárítás lesz a segítségünkre.


Aki még többet szeretne tudni a témáról, mint lentebb olvasható, az kattintson ide:
Duguláselhárítás házilag 1-2. – a megelőzéstől kell kezdeni

Az alábbi lista csak azokra a kismértékű dugulásokra vonatkozik, melyek inkább megelőző vagy karbantartás jellegű megoldások. A nagyobb mértékű eltömődéssel nem érdemes házilag próbálkozni, mert többnyire csak fokozzuk a lefolyóba, a szennyvízvezetékben pangó gócot.

Gyakran a leghatékonyabb, a legkönnyebb, a legolcsóbb megoldás, ha azonnal duguláselhárító szakembert hívunk, de ki is tudna ellenállni a genetikának 🙂

Házi duguláselhárító eszközök

  • Pumpa

A pumpa (gumiharang) a duguláselhárítás zöld fenegyereke; az egyik legősibb, és máig jól szuperáló duguláselhárító eszköz. Fontos a figyelmes kezelése, hiszen ennek híján nem keletkezik vákuum. Márpedig vákuum híján maximum csak oda-vissza tologatjuk a blokkot.

Hol ajánlott: mosogató, kád, tusoló, mosdó lefolyó, padlóösszefolyó, piszoár, WC csésze dugulásánál.

Mely dugulásoknál: kismértékű, könnyebb szerkezetű, szerves dugulások esetén.

  • Nagymama praktikái

Az ecetet sokan ajánlják, azonban az ecet bár jól oldja a vízkövet, de kikezdi a gumitömítést. A szódabikarbóna, kóla kombinációnak nagyobb a füstje, mint a lángja, de kismértékű, szerény felrakódás esetén térfogatnövekedésük okán (talán) érnek valamit… Jóval hatékonyabb, és igazán környezetbarát megoldás a forró víz. (Balesetveszély!)

Hol ajánlott: mosogató, kád, tusoló, mosdó lefolyó, padlóösszefolyó dugulásánál.

Mely dugulásoknál: kismértékű, könnyebb szerkezetű, szerves felrakódások esetén.

  • Vegyszerek

Örökérvényű törvény, hogy lehetőleg kerüljük a vegyszereket! Tapasztalat, hogy ezek inkább megelőző karbantartó célra megfelelőek. Egyes lefolyótisztító, duguláselhárító szer fertőtlenít is.

Hol ajánlott: mosogató, kád, tusoló, mosdó lefolyó, padlóösszefolyó, piszoár.

Mely dugulásoknál: kismértékű, könnyebb szerkezetű szerves dugulások esetén.

  • Tisztítás, átmosás, szifonszerelés

A szifon szétszedése, megtisztítása remek ötlet, amennyiben a dugulás a bűzelzáró környékén trónol. Az összefolyókban rekedt haj, szőr, fültisztító pálcika és egyéb oda nem illő dolgok szintén könnyedén eltávolíthatók így.

Mely dugulásoknál: kismértékű, könnyebb szerkezetű dugulások esetén.

  • Csőspirál

A számtalan néven futó csőspirál, csőpatkány, csőgörény, csőkígyó… kitartó, óvatos közreműködésével sikerre vihetjük a csatorna blokkoldását. Ám javasolt alábbi intelmeket megfogadni.

Hol ajánlott: a szifon leszerelését követően a falban futó, szabaddá vált csőbe vezetve alkalmazhatjuk mosogató, kád, tusoló, mosdó lefolyó, padlóösszefolyó dugulásánál. A WC eltömődése esetén kerüljük ezt a módszert, mert kárt tehetünk a fajansz védőrétegében, kivéve, ha beesett tárgyról van szó. Ilyenkor óvatosan „horgászhatunk”, és kitartó, szerencsés esetben horogra akad a renitens, és hosszabb-rövidebb fárasztás után ki is emelhetjük. (Értem ez alatt, hogy mi fáradunk el.) Ha leszereljük a csészét, és közvetlenül a szennyvízvezetéket „támadjuk”, akkor is csak kézi spirálos megoldással próbálkozzunk, ugyanis a gépi meghajtású spirál szétverheti a csövet.

Mely dugulásoknál: kismértékű, könnyebb szerkezetű szerves dugulások, beesett tárgyak esetén.

  • Slag

A locsolócső ha nem akad el, egészen távolra is eljuttathatjuk a vizet a vezetékben. Tömjük körbe a locsolócső és a lefolyó közti hézagot, hogy a víz csak egy irányba folyhasson, és hogy a visszaáramló víz ne áztassa el a duguláselhárítót és környezetét.

Hol ajánlott: konyhai, fürdőszobai lefolyó, kád, tusoló, mosdó, padlóösszefolyó, esetenként WC.

Mely dugulásoknál: kismértékű, könnyebb szerkezetű, szerves dugulások esetén.

Amint tapasztaljuk, a házi megoldások csak kismértékű gócok oldására, szelídítésére alkalmasak. Minden másra javasolt a profi duguláselhárító szakember. Budapesten és tágabb környezetében például a Világi Duguláselhárítástól.