10 tipp az életmódváltáshoz és a fogyáshoz

Ahhoz, hogy fogyjunk alapvetően kevesebb energiát kell bevinnünk, mint amennyit a testünk a mindennapok során felhasznál, vagy több energiát kell felhasználnunk, mint amennyit étellel a nap során beviszünk. A hatékonyság érdekében akár kombinálhatjuk is ezt a kettőt. Viszont mindebből egyenesen következik, hogy: számolnunk kell a testünk számára szükséges kalóriákat, valamint a bevitt kalóriákat egyaránt.

A kalóriák számlálásával azonban nagyon nehéz elkezdeni a fogyást, életmódváltást, ennél a pontnál véreznek el a legtöbben.

Éppen ezért összegyűjtöttünk 10 általános, alapvető tippet ahhoz, hogy sikeresen el tudd kezdeni az életmódváltást, a kalóriák számlálása nélkül is.

Tippek az életmódváltáshoz, fogyáshoz, kezdőknek

1.) Kezdj mindig előétellel

Kezdd az étkezéseket magas volumenű, alacsony kalóriatartalmú ételekkel, például salátákkal. A minőségi előételek már a főétel előtt eltelítik a gyomrod, aminek köszönhetőn ösztönösen kevesebbet fogsz enni az utána következő magasabb kalóriatartalmú ételekből.


2.) Keresd az alternatívákat

Ha nagyon kívánsz valamit, semmi gond, de válassz belőle alacsonyabb kalóriatartalmú verziót. Például ha az esti filmezés közben nassolnál, a chipset cseréld le répára, vagy karalábéra. Készíthetsz hozzá mártogatóst is: zsírszegény túróból és joghurtból, változatos fűszerezéssel. Így nem csak kevesebb kalóriát vihetsz be, de lecserélhetsz egy egyébként is egészségtelen nassolsát egy sokkal egészségesebb, teljesértékű étkezésre, ami nem mellesleg támogathatja az egészséged, a fogyásod és a közérzetedet is.3.) Válassz magas rozstartalmú és víztartalmú ételeket
Válassz magas rozs- és víztartalmú ételeket, mint amilyenek például a friss zöldségek és gyümölcsök, és kerüld az aszalványokat, ugyanis ezek sokkal több kalóriát tartalmaznak. A rostok tisztítják a bélfalakat, eltelítenek, így ösztönösen kevesebbet fogsz enni.


4.) Igyál eleget
Minimum 1 liter vizet minden 25 testsúly kg-onként. Ennek nem csak a hidratáltság szempontjából van nagy jelentősége, de sokszor érezhetünk tévesen éhségérzetet is, ha szomjasak vagyunk.


5.) Kerüld a cukros ételeket és üdítőket

Bizony-bizony, még a gyümölcsleveket is. A gyümölcslevekkel az a probléma, hogy ezekből általában sokkal többet el tudunk fogyasztani, mint az adott gyümölcsből, amiből a gyümölcslevet facsarták. 1 liter narancsléhez például 13-15 átlagos méretű narancs szükséges. Ennek a mennyiségnek az elfogyasztásához, még ha különösen kedveled a narancsot is általában több napra van szükséged. Ugyanakkor 1 liter narancslevet egy délelőtt alatt simán el tudsz fogyasztani.


6.) Ne nassolj és ne egyél, ha nem vagy éhes.

Sokszor csupán unatkozunk és ezért rágcsálunk. Inkább foglald el magad mással. Ismerős a szituáció, mikor fél órán belül már harmadjára nyitod ki a hűtőt, végigmérve, mit lehetne nassolni? És még ha nem is találsz az ínyedre valót, ha már ott vagy, kikapsz a hűtőből valami ehetőt.


7.) Mozogj, mozogj és mozogj
Nem feltétlen kell az edzőterembe járnod, egyszerűen csak legyél aktívabb, mint korábban. Sétálj rendszeresen és égess több kalóriát mint azelőtt. Ezzel máris elősegítheted a fogyást.


8.) Egyél több fehérjét
Egyél rendszeresen fehér húsokat: pulykát, csirkét, halakat, és/vagy hüvelyeseket, lencséket, babokat. A fehérje elősegíti az izom épülését, ezért az időszakos fehérje diéta mindenki számára ajánlott.


9.) Ügyelj az alvás mennyiségére és minőségére
Ugye nem is gondoltad volna, hogy az alvásnak köze lehet a fogyáshoz?
Ha nem alszol eleget, folyamatosan éhes leszel és lelassul az anyagcseréd. Ezért igyekezz mennyiségben és minőségben is figyelni az alvásodra.


+1 Mentális trükk: mértékkel bármit ehetsz
Néha nyugodtan engedj a csábításnak, az egészséges életmód csak úgy tartható fenn, ha kedvenceid is helyet kapnak benne. Bármit ehetsz, mértékkel. Ügyelj azonban arra, hogy a mérték itt nem csak a mennyiségre de a gyakoriságra is vonatkozik.

Ha ezeket a tanácsokat betartod, sikeres fogyást érhetsz el. De ha magasabb szintre akarod emelni az életmódváltást és a fogyást, akkor a kalóriaszámlálás a későbbiekben elengedhetetlen lesz.