Így autózz biztonságosan a gyermekkel!

Minden szülő egyetért abban, hogy fontos, hogy gyermekét minél nagyobb biztonságban tudja az autózások során. Ennek ellenére egy amerikai kutatás szerint a kisgyermekeknek pusztán 3%-a utazik megfelelően biztonságos módon az autóban.
Hogy mi ennek az oka?
A szülők sok esetben nincsenek 100%-osan tisztában az autós gyermekülés helyes beállításának módjával, ahogyan azzal sem, hogy az autós gyerekülés mely korosztály számára miképpen használandó.


A magyarországi előírások szerint ma a 3 évnél fiatalabb, valamint a 135 cm-nél alacsonyabb gyermekek kizárólag gyermekbiztonsági rendszerben (autós gyerekülésben) utazhatnak.
Az ülésmagasító, ahogyan a biztonsági övvel rögzíthető mózeskosarak sem felelnek meg a fenti előírásnak.

Az autós gyerekülést ideális esetben az autóban erre a célra kialakított rögzítési ponthoz kell csatlakoztatni. Szerencsére ma már a legtöbb autó rendelkezik gyári ISOFIX rendszerrel, az ilyen autókba a gyereküléseket egyszerűen, néhány mozdulattal könnyen lehet csatlakoztatni. Ám az ülés csatlakozását követően a gyereket ugyanúgy rögzíteni kell az üléshez, a rendelkezésre álló pántokkal, hevederekkel.
Ha az autóban nem áll rendelkezésre ISOFIX rendszer, a gyermeket az gyereküléssel együtt biztonsági övvel kell rögzíteni.

A gyermek biztonsága szempontjából kiemelten fontos, hogy az első gyerekülésben kizárólag menetiránnyal ellentétesen irányba ültethető a gyermek, továbbá csak olyankor, ha az első ülésen nincs légzsák, vagy az utazás idejére kikapcsolható.

Ennek oka, hogy a gyermekek testfelépítése sokban különbözik még a felnőttekétől. Esetükben a fej mérete a test arányaihoz képest jóval nagyobb, ezzel szemben a nyaki és gerinc csontok még arányaiban jóval gyengébbek. Így ütközés esetén (menetiránnyal megegyező ülés mellett) a fej erősebben lendül előre és könnyebben sérülhet a gerinc. Ez menetiránnyal ellentétes üléspozícióval elkerülhető. Ilyen esetben igyanis a hát egésze fogja fel az esetleges ütést, így a nagyobb sérülések 80%-ban elkerülhetőek.

Gyerekülés nélkül az első ülésben kizárólag 150 centiméternél magasabb gyermekek ülhetnek.