Fontos tények/kérdések a dohányzásról

Dohányzás káros hatásai:

Nem csak a tüdőre és a szívre mérgező: A dohány mérgező – nemcsak a tüdőre és a szívre, hanem a fogainkra is. A dohányosok ötször nagyobb eséllyel szenvednek fogínytől és parodontitistől, ezért nagyobb a fogvesztés valószínűsége. Legyen szó cigarettáról, pipáról vagy akár szivarról, a füst megtámadhatja a fogait – nem közvetlenül. A rákkeltő füst terjed a szájüregben, káros anyagai a fogakra, a nyelvre és a szájnyálkahártyára tapadnak. A nikotin bejut a tüdő és a nyálkahártya vérébe, ami az erek összehúzódását okozza.

Mit tartalmaz a cigaretta? A cigarettacsomagokon felsorolt ​​vegyi anyagok csak egy kis részét jelentik annak, ami valójában a dohányos testébe jut. Ennek oka, hogy a cigarettákban körülbelül 4000 különböző vegyület van, amelyek közül csak az egyik a nikotin addiktív kábítószer. A cigarettákban és más dohánytermékekben található számos vegyület káros és rákot okozhat.

A dohányzás során a dohány 600-800 fokos hőmérsékleten fog égni, és a keletkező füst nemcsak gáznemű, hanem folyékony vagy akár szilárd is lehet ami szintén bejut az emberi testbe. A szmog körülbelül 7000 kémiai anyagot tartalmaz, amelyek közül 93 betegséget vagy egészségügyi problémát elsősorban ezek a kémiai anyagok és a keletkező égési anyagok, szén-monoxid, arzén, hidrogén-cianid és mások okoznak betegségeket.

Már említettük, hogy a dohányzás legnagyobb kockázata az égés és égés során keletkező dohányfüst. Ezért az ártalom csökkentésének egyik módja (azoknak a felnőtt dohányosoknak, akik valamilyen oknál fogva nem mondanak le a káros szokásokról), ha a füstmentes technológiát választják. A különféle füstmentes technológiák lényege, hogy elkerülhetik a legnagyobb veszélyforrást, a füstöt és a benne lévő mérgező anyagokat. Mivel bennük van valami közös, hogy nem égetnek el és nem bocsátanak ki füstöt, a cigarettafüstnél kevésbé mérgező anyagok felszabadulásán túl nemcsak maguk a felhasználók, hanem a környező emberek is kevésbé mérgező anyagoknak lehetnek kitéve. Ez egy elektronikus cigaretta, hevítőrúd, amely különböző módon képes elkerülni az égést és a füstégést.