A macskatartás pozitív hatásai

A macskák nemcsak aranyos háziállatok, hanem számos pozitív hatással is bírnak gazdáik lelki, mentális és fizikai egészségére. Ezek az állatok képesek csökkenteni a stresszt, enyhíteni a magány érzését, és javítani az általános életminőséget. 

Nézzük meg ezeket az előnyöket egyenként!

  • Stresszcsökkentés és relaxáció

A macskák simogatása jelentősen csökkenti a stresszt és elősegíti a relaxációt. A dorombolás frekvenciája (20-140 Hz) bizonyítottan nyugtató hatással van az emberi idegrendszerre. Egy tanulmány szerint a macskatartók körében alacsonyabb a szorongás és a depresszió előfordulása. A macskák jelenléte és a kapcsolat velük segíthet a mindennapi stressz kezelésében, hozzájárulva a nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb élethez.

  • Depresszió enyhítése

A macskák állandó társasága és a velük való törődés növeli az oxitocin szintjét a gazdákban, ami javítja a hangulatot és csökkenti a szomorúság érzését. Az állatok gondozása strukturált rutint biztosít, ami segíthet a depresszióban szenvedőknek átvészelni a nehéz napokat.

  • A magány enyhítése

A macskák társasága enyhítheti a magány érzését, különösen idősebb vagy egyedül élő emberek esetében. Az állatok érzelmi támogatást nyújtanak, ami különösen fontos lehet a mentális egészség megőrzése szempontjából. Egy tanulmány kimutatta, hogy az állattartók, különösen azok, a macskások, erősebb érzelmi kötődést éreznek, ami javítja a mentális jóllétet.

  • Jótékony szív-érrendszeri hatás 

A macskák pozitív hatással vannak gazdáik szív- és érrendszeri egészségre. Kutatások szerint a macskatartás csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Egy 10 éves követéses vizsgálat eredményei alapján a macskatartók körében 30%-kal alacsonyabb volt a szívinfarktus okozta halálozási arány, mint azoknál, akiknek nem volt macskájuk. A macskákkal való együttélés hozzájárulhat a vérnyomás és a stresszhormonok szintjének csökkentéséhez.

  • Erősíti az immunrendszert

Állatokkal való együttélés során a szervezet immunrendszere alkalmazkodik a különböző mikrobákhoz, ami hosszú távon erősebbé teszi a védekezőképességet. Egyes tanulmányok szerint azok a gyerekek, akik kisgyermekkoruktól kezdve állatokkal együtt élnek, ritkábban szenvednek allergiától és asztmától.

  • Enyhíti a fizikai fájdalmat

Egyes tanulmányok szerint a macskák dorombolása képes csökkenteni a fájdalmat és elősegíteni a gyógyulást különböző sérülések vagy betegségek esetén. Ez részben annak köszönhető, hogy a dorombolás frekvenciája serkenti a csont- és szövetregenerációt is.

Összefoglalva, a macskatartás számos pozitív hatással bír az ember lelki, mentális és fizikai egészségére. Tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a macskatartás nemcsak örömet hoz az emberek életébe, hanem jelentős egészségügyi előnyökkel is jár. A macskákat is fontos azonban jól tartani, hogy hosszú és egészséges életet élhessenek mellettünk. Ebben segíti a macskatulajdonosokat a Petcast. Az állati podcast