Így vészeld át a költözést ép ésszel

Bár a költözés egy fantasztikus új kaland kezdetét jelenti, egyben egy hatalmas feladat is, amit tudatosság és előkészületek nélkül, nehéz épp ésszel végigcsinálni.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány praktikus tippet, amivel nagyobb dühröhamok nélkül vészelhetitek át a költözés legfeszültebb pillanatait is.

Időben keress költöztető céget

Mérd fel, hogy mennyi holmid van, kalkuláld ki, hogy óradíjas, vagy napidíjas elszámolássál jönnél-e ki jobban, majd ezeknek a paramétereknek megfelelően keress költöztető céget még időben! Semmiképp se hagyd ezt az utolsó napokra.
Ha felvetted a kapcsolatot a céggel, számolj be nekik minden fontos paraméterről, hogy ne érjenek meglepetések a költözés napján: van-e parkolási lehetőség a lakás előtt, hányadik emeletre kell szaladgálni a bútorokkal, rendelkezésre áll-e lift, stb.

Kérj segítséget

Biztosan egy csomó rokonod, barátod van, aki szívesen segít majd a nagy napon, persze ahhoz, hogy ezt kiderítsd nem árt, ha megkérdezed róla őket. Ha csak 1-2 plusz emebert tudsz beszervezni a nagy napra, máris sokkal pörgősebben megy majd minden, mintha egyedül, vagy a pároddal ketten pakolásznátok.

Ne költs feleslegesen dobozokra

A költözéshez használt kartondobozokon rengeteget lehet spórolni, ezért mielőtt elszaladnál több tucat dobozd venni, mérd fel, hogy otthon mennyi üres sport, vagy utazótáskád van, a holmik egy részét tutira el tudod csomagolni azokba. Kartondobozt pedig könnyedén szerezhetsz a szupermarketekből, vagy akár a munkahelyeden is megkérheted a takarítókat, hogy tegyenek félre neked néhány üres dobozt.
Végül, de nem utolsó sorban pedig: Facebook hírfolyamodra is kiírhatod, hogy örülnél néhány (másnak már felesleges) doboznak. Hidd el, egészen biztosan lesz majd néhány jelentkező, vagy legalább néhány praktikus ötlet, honnan szerezhetsz a környékről a legegyszerűbben üres dobozokat.

Buborékfóliából és ragasztószalagból nem lehet elég

Ha szeretnéd pohár és tányértörés nélkül megúszni a költözést, mindenképp érdemes buborékfóliát beszerezned. Emellett ragasztószalagból sem lehet elég: a bútorok ajtaját, a dobozok alját érdemes lesz majd leragasztanod. Ezek fontos kellékek a költözéshez, nem árt, ha nem a költözés napján kell a környéket végigjárnod ezekért.

Lomtalaníts

A költözés egyben remek alkalom a lomtalanításra is. Itt az ideje, hogy megszabadult a feleslegessé vált holmiktól, a mindig is gyűlölt dekorációktól, a soha, vagy már nem hordott ruháktól. Ha a költözés során sok lom gyűlik össze, érdemes lehet egy lomtalanító cég segítségét kérned a holmik elszállításához. Rengeteg időt és energiát megspórolhatsz ezzel is.

Készülj sürgősségi csomaggal

A költözés napján valószínűleg még nem tudsz majd mindent kipakolni az új lakásban, ezért érdemes az első 1-2 napra szánt holmikat külön pakolnod, hogy ne kelljen majd mindent hosszasan keresgélni az első ottalvós éjszakán. A sürgősségi csomagba kerüljenek a tisztálkodási szerek, váltóruhák, törölköző, evőeszközök, telefontöltő és nem árt ha némi ételt és vizet is beszerzel.