5 veszélyes szakma ma Magyarországon

Néhány szakma kiemelt veszéllyel fenyegeti a dolgozókat, némelyik esetén eszünkbe sem jutna, hogy annak betöltése egészségügyi kockázattal járhat.
Cikkünkben összeszedtük a ma Magyarországon végezhető 5 legveszélyesebb munkát.

  • Fogtechnikus, fogászati asszisztens, fogorvos

A fogtechnikusok, fogászati asszisztensek és fogorvosok munkája első hallomásra nem tűnik túlságosan veszélyesnek. Valójában azonban mindannyian fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve, hiszen minden alkalommal közvetlen közel érintkeznek a beteggel, a szájban pedig temérdek baktérium található meg. Mindezek mellett a fogtechnikusok ülőmunkát végeznek, ami hosszútávon szintén rendkívül egészségtelen.

Dental Offices Red Deer, Dentist Office Red Deer
  • Állatorvos, állatorvosi asszisztens

Aki állatokkal foglalkozni, rendszerint szintén nagy fertőzésveszélynek van kitéve, páciensei, megharaphatják, megkarmolhatják, különböző baktériumokkal és vírusokkal fertőzhetik meg. Nem beszélve a nagyobb állatok kezelése esetén előforduló fizikai sérülések esélyével, melyek közül az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb a lórúgás.

  • Építőipari munkás

Bár az építőiparban megannyi különböző biztonsági felszerelés hivatott védni a munkások épségét, ez nagyon sokszor kevésnek bizonyul. A nehéz anyagok mozgatása, emelése nem kíméli az ízületeket, a gerincet, nem beszélve a baleseti sérülésekről. Az építkezések során emellett sokszor állványon dolgoznak a szakemberek. Az állványozás, a magasban tartózkodással pedig fokozza a balesetek esetleges előfordulásának esélyét. A Magyarországi esetek alapján az építőipar bizonyul a legveszélyesebb területnek.

  • Favágó

A favágás szintén egy rendkívül veszélyes iparág. A favágók minden egyes nap nehéz gépekkel, berendezésekkel dolgoznak, melyek meghibásodása komoly balesetekhez vezethet. Ha pedig elszámolás, vagy egyéb hibázás miatt a favágót eltalálja egy fa, azt nagy eséllyel nem éli túl.

  • Pilóta

Bár Magyarországon nem sok embert érint, de a top 5 legveszélyesebb munkában így is benne szerepel a pilóta állás. A mezőgazdasági és magánkisgépek esetén előforduló gépi hibák a legtöbb esetben végzetes kimenetelűek.