Szükségem van biztonsági ajtóra?

Mint minden komolyabb beruházás, átalakítás előtt, felmerül a kérdés -Szükségem van rá? -Mit nyerek vele?

Senki sem szeretné azt az élményt, hogy nyaralása közben hírt kapjon arról, feltörték az otthonát, vagy egy hosszabb kirándulásból hazaérve azt tapasztalná, hogy fel van dúlva személyes tere, megszabadították pár értékétől.

Ez egy óriási trauma, aminek sokszor kisebb része az anyagi kár. Az anyagi veszteségnél sokkal nagyobb kárt okoz az a tudat, hogy a privát szféránkba hatoltak be, engedélyünk, beleegyezésünk nélkül vették kézbe személyes tárgyainkat.

Mikor történnek a betörések?

Ilyen esetben felmerül a gondolat, másként alakult volna, ha otthon tartózkodok, ha csak rövidebb időre utazok el. 

Bizonyított tény, hogy a lakásbetörések zöme akkor történik, amikor a lakó hosszabb időre távozik. A betörők információt gyűjtenek megfigyeléssel, kérdezősködéssel, és a családi nyaralás, vagy a hétvégi telekre ruccanás időpontját választják a betörésre.

Miért az én lakásomat választották?

Nem vagyok vagyonosabb a szomszédnál, nincs nagyobb takarásban az ajtóm, ugyanakkor nyaraltunk. Miért hozzám törtek be? 

A betörések zömét feszítővassal, zártöréssel hajtják végre. A szomszédnál valószínűleg stabilabb a zár, több zár van az ajtón, esetleg biztonsági ajtaja van. Egyértelmű, hogy a feszítővassal egyszerűbb feltörni egy kisebb védelemmel rendelkező lakást, így a rosszfiúk a gyengébb ajtót fogják választani. Amennyiben a szomszédoknak és nekem is biztonsági ajtóm van, úgy a bűnözők másik helyszínt választanak.

A címben szereplő kérdésre adott válasz

Igen, szükségem van biztonsági ajtóra, mert szeretem otthonomat akkor is biztonságban tudni, mikor elutazok. Nincs több stressz, nem kell a nyaralást félbeszakítani, ugyanaz a nyugodt rend várja otthon a családot, mint amikor elindultak.

A biztonsági ajtó kiválasztása a piaci kínálatból nem egyszerű feladat. Célszerű olyan gyártót választani, aki az ajtót pontos méretre gyártja, és a beszerelést is vállalja. Lényeges még, hogy tájékozódjunk biztosítónknál, hogy milyen biztonsági fokozatú ajtó esetén, mekkora vagyoni kárt térítenek betörés esetén. Mindenképpen olyan gyártót válasszunk, akinek biztonsági ajtajai rendelkeznek MABISZ minősítéssel. A gyártók többnyire ingyenes helyszíni felmérést kínálnak szerződéskötés előtt, így az ajtó mérete és kivitele alapján pontos árat tudnak mondani a megvalósításra.

A felsorolt kritériumok alapján érdemes körülnézni a https://ajto.pro honlapon, a PRS Plusz Kft biztonsági ajtói között.