Mivel rontjuk el a hajápolást?

Szinte minden ember találkozott már olyan hajproblémákkal, amikor az durva tapintású, állandóan kócos és majdnem kezelhetetlen lesz. Ekkor a legjobb amit tehetünk, hogy megszüntetjük a kiváltó okokat.

A német Bayreuthi Egyetem vegyész hallgatói még 2008-ban kezdtek el vizsgálódni a haj szerkezetét illetően, valamint azt szerették volna kideríteni, hogy elsősorban mi okozza a haj puha, kellemes tapintását. A hajszálakat speciális mikroszkóppal vizsgálták meg abból a célból, hogy megállapíthassák, milyen valójában a szép és könnyen fésülhető haj szerkezete. Állításuk szerint arra már rájöttek, hogy milyen a hajrostok egymás közötti viselkedése.

A kutatócsoport megállapította, hogy a hajat ért károsodások a hajszálak felszínén szálkásodást eredményeznek, emiatt a haj pedig durva lesz és nehezen kezelhető. Ilyenkor viszont egyfajta elektromos töltés is keletkezik. Az egyetem kutatói azt is kiderítették, hogy a hajbalzsamok és samponok a haj szerkezetét megváltoztatják.

A Women’s Health Magazin egyik mostanában megjelent cikke is foglalkozik a hajápolással és az ezzel kapcsolatos kérdésekkel. Az írásból megtudhatjuk, hogy naponta számos káros hatásnak tesszük ki a hajunkat, és egyes embereknél a rendszeres hajfestés, a hajsimító és hajformázó, vagy a hajszárító is nagymértékben károsítja a haj szerkezetét. Az előbbiekhez tartozik még a hajlakk és a hajhab is, amelyeket gyakran naponta is használunk a frizuránk beállításához. Ha viszont hajunkon külsődlegesen is látszódnak már a túlzott igénybevétel jelei, muszáj időt szánni a regenerálásra.

Egyes időszakokban, például télen, vagy az ünnepekkor a szokásosnál is nagyobb igénybevételnek tesszük ki a hajunkat, ilyenkor gyakrabban festjük, formázzuk, vasaljuk, szárítjuk. Azonban az ilyen időszakokban sem tekinthetünk el a károsító tényezőktől, ha lehet, akkor mellőzzük ezeket.

Csak hogy az előbbiekre egy jó példát említsünk, a hajlakktól ragacsos lesz a hajunk, hiszen összetapasztja a szálakat, és ettől nem tud levegőzni sem. Fésülni sem tudjuk rendesen, és az így keletkező sérülések még további problémákat okozhatnak, a hajszálainkat védő réteg akár teljesen elveszhet. Ehhez hasonló, vagy ugyanilyen károkat kreálhat például az olyan nem megfelelő vegyszeres kezelés, mint a szőkítés folyamata.

Ezek után joggal kérdezhetnénk, hogy ha ezeket nem tehetjük meg, akkor mit kezdjünk a hajunkkal?

Például szakíthatunk időt egy szimpla gőzkezelésre, ami annyit jelent, hogy kondicionálás közben vizes törülközőbe csavarjuk a fejünket, és 5 percig állni hagyjuk. Vagy szárításkor a megfelelő hőfokot és távolságot betartjuk.

Ha ki szeretnénk deríteni, hogy hajkoronánk mennyire egészséges, végezzünk el egy egyszerű tesztet: tegyük a fejünket egy vízzel teli edénybe, és figyeljük meg hogyan viselkednek hajszálaink. Ha egészségesek, akkor úsznak a vízen, ha pedig hamar lemerülnek, akkor kevés fehérjét és nedvességet tartalmaznak.