Mi az az inverter?

Elektromos eszközeink többsége váltakozó áramot igényelnek működésükhöz, ezért meg kellett oldani az egyenáram váltakozó árammá történő átalakítását. Ennek a műszaki kihívásnak a megoldásaként került kifejlesztésre az inverter. Egyszerűbb és gyakran használt elnevezés még az áramátalakító. Használata lehetővé teszi pl. 12V-os akkumulátor által biztosított egyenáram felhasználásával, 230V-os váltakozó áramot igénylő elektromos eszközök üzemeltetését.

12V/24V inverter előnyei

A 12V-os vagy 24V-os inverter nagy előnye, hogy egy megfelelő specifikációval rendelkező akkumulátor segítségével szinte bárhol működtethetünk 230V-ot igénylő gépeket, eszközöket. A jobb minőségű inverter különböző védelmi funkciókat is magában foglal, ilyen pl. a feszültségvédelem, hűtés, akkumulátor töltöttség visszajelzése, ami lehetővé teszi a biztonságos üzemeltetést.

Inverter leggyakoribb felhasználási módjai

Az inverter elnevezés hallatán legtöbben a napelemes rendszerek esetében használt áramátalakítóra gondolnak, azonban számos más helyen is egyre elterjedtebben használják ezeket az eszközöket. A teljesség igénye nélkül ide sorolható még az autózás, lakókocsis utazás, kamionozás, kempingezés, túrázás, hajózás, mezőgazdasági munkák és építőipari munkák mellett történő felhasználás is.

Az inverter kiválasztásának főbb szempontjai

Inverter vásárlás esetében az első és legfontosabb szempont a felhasználási körülmények és igények meghatározása. Ezt követően meghatározhatóvá válnak az inverter specifikációi, pl. feszültség, teljesítmény, frekvencia, kimeneti hullámforma, USB port, stb. A teljesítmény kiválasztásakor a tartósan fenntartható teljesítményt érdemes figyelembe venni, azonban a legtöbb eszközön sajnos csak a névleges maximális teljesítmény van feltüntetve, ami félrevezető lehet. Javasolt még szinusz kimenetű hullámú eszközt használni annak érdekében, hogy az üzemeltetett elektronikai eszközök maximális védelem és biztonság mellett legyenek használhatóak.